Hoe vervang je een iPhone 5S scherm?

Als je het scherm van je iPhone 5s hebt gebroken en geen AppleCare+ hebt, kun je het altijd zelf repareren.

Of het glas nu gebroken is of dat je LCD niet op de juiste manier functioneert, door het vervangen van de gehele voorkant van de iPhone 5s worden beide problemen opgelost en kun je zo weer met je iPhone aan de slag. Het goede nieuws is dat, als je al eens eerder het scherm van een iPhone 5 al eerder hebt vervangen dit bij de iPhone 5s niet veel anders gaat.

Dus als je niet gedekt wordt door AppleCare of garantie, volg dan onderstaande stappen in deze handleiding en we zorgen ervoor dat je iPhone 5s er zo weer zo goed als nieuw uit ziet!

 

 

Let op: Het lukt sommige mensen niet om het scherm er met een zuignap af te halen als het heel erg gebarsten is. Daarom raden we aan dit met een scheermesje te doen. We tonen je een alternatieve manier voor het verwijderen van het scherm.

Stap 1: Zet je iPhone 5S uit

Voordat je een apparaat gaat repareren moet je het altijd uitschakelen. Houd de Power button ingedrukt totdat er Zet uit komt te staan. Als je zeker weet dat je iPhone 5s uitstaat, ga dan door naar de volgende stap.

Stap 2: Verwijder de schroefjes

Er zijn twee veiligheidsschroefjes die het scherm aan het frame vastmaken. Deze vindt je aan weerszijden van de oplaadpoort. Gebruik je 5-puntsschroevendraaier om ze te verwijderen. Ze zijn precies even groot, dus het maakt niet uit als je ze door elkaar haalt.

Stap 3: Verwijder het gebroken scherm

1.   Plaats de zuignap net iets boven de Home button en zorg ervoor dat hij stevig vastzit op het scherm.

2.   Houd de iPhone met een hand op zijn plaats en trek de zuignap voorzichtig omhoog totdat de onderkant van het scherm los komt, maar trek hem nog NIET helemaal omhoog, aangezien er een kabeltje door de Touch ID sensor loopt die nog vastzit. Je hoeft het scherm op dit moment maar ongeveer 2 centimeter op te tillen.

3.   Nu je de kabeltjes goed kunt zien gebruik je de puntige kant van je spudger om voorzichtig het metalen plaatje te verwijderen dat over de Touch ID kabel ligt

4.   Zorg ervoor dat je het metalen plaatje dat de Touch ID connector beschermd niet kwijtraakt.

5.   Gebruik opnieuw de puntige kant van je spudger om de Touch ID los te maken.

6.   Nu kun je het scherm wat omhoog halen om te bekijken waar het aan het frame vastzit.

7.   Verwijder de vier schroefjes van het plaatje dat over de schermkabels ligt. Hiervoor gebruik je een #000 schroevendraaier.

8.   Wanneer je alle vier de schroefjes verwijderd hebt, haal je het plaatje er voorzichtig uit en leg je het aan de kant.

9.   Gebruik nu je spudger om de drie kabeltjes te verwijderen die je op de foto hieronder ziet. Je moet eerst de twee kabels aan de rechterkant verwijderen om de derde en laatste kabel vrij te maken welke eronder ligt.

10.   Het scherm dient nu los te zijn van de rest van de telefoon. Leg alles opzij behalve het scherm.

Let op: hier hebben we de zuignapmethode gebruikt, maar als het scherm erg gebarsten is kun je waarschijnlijk niet genoeg grip krijgen met de zuignap. Als dat het geval is pak je een scheermesje en haal je deze voorzichtig langs de gehele onderkant van de telefoon tussen het scherm en het frame totdat je het scherm voorzichtig op kunt tillen met de spudger. We raden je aan een plastic scheermesje te gebruiken aangezien dat minder snel schade toebrengt aan het frame van de iPhone.

Stap 4: Verplaats de kleine onderdelen

Indien je al eerder een scherm hebt vervangen op een iPhone 5 weet je waarschijnlijk al dat een vervangend scherm geen extra onderdeeltjes bevat. Dat betekent dat je de onderdelen en plaatjes van het oude scherm naar het nieuwe scherm dient te verplaatsen.

Breng de Touch ID sensor en de Home button over.

1.   Verwijder het schroefje rechtsboven dat de Touch ID kabel op zijn plaats houdt met je #000 schroevendraaier. Er zit een heel klein metalen plaatje onder. Zorg ervoor dat je deze op zijn plek houdt zodat de kabel eronder niet draait of scheurt. Let er ook op hoe het plaatje precies ligt, aangezien je het bij het in elkaar zetten weer terug moet plaatsen.

2.   Wanneer je het bovenste schroefje eruit gehaald hebt en het samen met het plaatje aan de kant hebt gelegd, kun je een deel van de Touch ID kabel naar achteren vouwen om de twee schroefjes te verwijderen die boven de Home button zitten. Gebruik hiervoor weer je #000 schroevendraaier.

3.   Nu kun je het metalen plaatje verwijderen en aan de kant leggen.

4.   Tot slot gebruik je de spudger om heel voorzichtig de Home button omhoog te wippen welke met wat lijm vastzit. Doe dit erg voorzichtig aangezien de kabeltjes die door de Touch ID sensor lopen makkelijk scheuren.

5.   Wanneer alle lijm los is onder de Home button, kan deze in het geheel van het scherm afgehaald worden met de Touch ID nog steeds eraan vast.

6.   Volg deze stappen achterstevoren op om de Touch ID kabel en Home button aan het nieuwe scherm te bevestigen.

Breng de luidspreker, camera en warmteschild over naar het nieuwe scherm.

1.   Verwijder de twee schroefjes die de luidspreker en het raampje op zijn plaats houden. Je kunt ook het schroefje dat iets meer naar rechts en naar onderen zit verwijderen. Dit houdt het warmteschild op zijn plaats aan de achterkant van het scherm. Gebruik hiervoor je#000 schroevendraaier.

2.   Maak het luidspreker raampje voorzichtig los en til het op. Let op dat er aan beide kanten clips zitten die je iets naar buiten moet buigen om de luidspreker en het raampje eruit te tillen. Trek er niet te hard aan, dan kan het raampje verbuigen of breken.

3.   Leg de luidspreker en het raampje aan de kant.

4.   De kabelbevestiging van de camera aan de voorkant is gevouwen op het punt waar het contact aan het frame vastzit. Ontvouw het deel dat op de foto te zien is voorzichtig en trek het rustig uit het frame.

5.   Onder de plek waar de luidspreker zat, zet je je spudger om de rechterkant van het kabeltje van de voorkant van het scherm los te maken. Trek er niet te hard aan, dan kan het scheuren. Maak het nu alleen los. Let er goed op dat je geen onderdelen aan de onderkant van de kabel krast of beschadigd aangezien hier de nabijheidssensor zit

6.   Verwijder nu de vier schroeven die aan de zijkant van het warmteplaatje zitten. Ze zijn allemaal precies even groot, dus je kunt ze bij elkaar leggen.

7.   Verwijder het warmteplaatje en de camera aan de voorkant samen. Zorg ervoor dat je geen kabeltjes scheurt bij het verwijderen van de lijm of het losmaken van de onderdelen van het oude scherm. Hiervoor raden we de platte kant van de spudger aan waardoor er geen risico bestaat dat je een kabeltje breekt. Tape verbindt het scherm aan de kabeltjes zoals je op onderstaande foto kunt zien. Het is veel makkelijker om de hele sectie samen te verplaatsen dan om dit los te doen.

8.   Wanneer het plaatje en de camera beiden los van het oude scherm zijn volg je deze stappen in omgekeerde volgorde op om alles over te brengen naar het nieuwe scherm.

Stap 5: Zet je iPhone weer in elkaar

Let op dat er kleine clipjes aan de bovenkant van het scherm zitten die je gelijk moet plaatsen zodat het op de juiste manier vastklikt. Je kunt ze duidelijk zien op bovenstaande foto. Duw niet te hard als het scherm niet in de haakjes aan de zijkant valt. Zorg ervoor dat je de bovenkant juist plaatst en probeer het opnieuw. Als de bovenkant niet goed wil zitten zorg er dan voor dat het luidsprekerraampje goed zit omdat, wanneer de clipjes aan de zijkant niet helemaal goed zitten het scherm ook niet goed teruggeplaatst kan worden. Zorg ervoor dat je al deze punten controleert voordat je het scherm naar beneden drukt.

Stap 6: Plaats de schroefjes naast de oplaadpoort terug

Nu het scherm weer op zijn plaats zit gebruik je je schroevendraaier om de twee schroefjes aan weerszijden van de oplaadpoort er terug in te draaien.

Stap 7: Test het nieuwe scherm

Nu kun je je iPhone 5s weer aanzetten. Als alles goed is gegaan zie je een Apple logo. Wanneer de iPhone helemaal is opgestart controleer je de volgende functies, aangezien de onderdelen die erbij betrokken zijn verplaatst zijn:

  • Kijk of het nieuwe scherm geen dode pixels of dubbele pixels bevat,
  • Bekijk de schermgevoeligheid om er zeker van te zijn dat de nieuwe digitizer geen dode punten bevat. Ik doe dit door het toetsenbord tevoorschijn te halen en elke letter in te typen.
  • Doe een testtelefoontje en let erop dat de nabijheidssensor en luidspreker werken.
  • Start de Camera app op en draai de camera om,om de camera aan de voorkant te testen.
  • Tot slot test je de Touch ID en bekijk je of het goed werkt. Het is een goed plan om in de instellingen een nieuwe vingerafdruk toe te voegen om er zeker van te zijn dat de lezer goed functioneert.
  • Als alle bovenstaande punten goed blijken te zijn is alles oké!