Hoe vervang je een iPhone 5 scherm?

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt: die drie angstige seconden terwijl je je bukt om je gevallen iPhone op te rapen – en dan het gevoel van spijt en verlies wanneer je de spinnenwebachtige barsten ziet op je ooit zo ongeschonden scherm.
Het is hartverscheurend en tragisch, en het kan iedereen overkomen. En als je geen AppleCare+ hebt, of een andere garantie die de schade vergoedt, dan eindig je ofwel met ingezwachtelde vingers, ofwel met de dringende noodzaak om een nieuwe mobiel te kopen. Gelukkig is het ook mogelijk om een gebarsten iPhonescherm te repareren, hoe ingewikkeld het misschien ook lijkt. Wanneer je geen nieuwe telefoon wilt kopen en hem niet naar een reparateur wilt brengen, kun je het scherm met slechts een paar hulpmiddelen en veel geduld ook zelf weer maken.
Onthoud voor je je op dit project stort wel dat dit een uitdagende doe-het-zelf reparatie is, die geen resultaat garandeert. Het is gemakkelijk om een bandkabel te scheuren of om op een andere manier de interne componenten van de telefoon te beschadigen. Je loopt ook het risico om je te snijden aan het gebroken scherm, of jezelf op een andere manier te verwonden terwijl je het apparaat probeert te repareren.

Wanneer je aarzelt, is een reparateur misschien een betere keuze. Ben je echter zelfverzekerd over je vaardigheden bij het werken met kleine onderdelen en gecompliceerde elektronica, dan is er geen reden om niet zelf met dit project aan de slag te gaan. Gebruik onderstaande video om alle delen van het apparaat in detail te bekijken, en volg vervolgens onze instructies voor stap-voor-stap hulp.

Let op: ieder iPhone model, bevat kleine verschillen. Deze gids is bedoeld voor de iPhone 5.

Materialen

Allereerst heb je een vervangend scherm en een LCD-panel nodig. Aangezien de LCD van de iPhone met het voorpaneel verbonden is, wil je ze waarschijnlijk samen als één product kopen – maar het is ook mogelijk om ze te scheiden. Op deze website bieden wij deze producten voor u aan. Wanneer dit je aan de hoge kant lijkt, bedenk dan dat het goedkoper is dan een nieuwe telefoon.

Geen zin om de hele handleiding te lezen? Bekijk dan hieronder de video:

Benodigdheden:

 

Instructies

1. Maak een back-up en schakel het apparaat uit.


Onthoud dat dit een riskante reparatie is, dus zorg dat je van tevoren een back-up maakt via iTunes of in de cloud. Schakel vervolgens het apparaat uit.

iphone 5 power off

2. Verwijder de vijflobbige (pentablobe) schroeven.

Aan de onderkant van het apparaat, aan beide kanten van de Lightning-ingang, vind je twee vijflobbige schroeven. Verwijder ze met de schroevendraaier. Je kunt overwegen ze te vervangen door Phillips kruiskopschroeven, aangezien de vijflobbige schroevendraaier de schroeven kan uitslijten, waardoor er niet goed meer mee te werken valt.

iphone 5 schroeven pentalobe

3. Gebruik de zuignap op het scherm los te wrikken.

Gebruik een licht bevochtigde zuignap en verwijder het losgeschroefde scherm. Zorg ervoor dat de zuignap goed vastzit aan de voorkant en wees niet bang om wat kracht te zetten: het scherm zit beter aan het achter paneel vast dan bij de meeste apparaten.
Wanneer je het scherm iets van het apparaat gescheiden hebt, kun je het plastic openingsinstrumentje gebruiken voor de rest.

iphone 5 zuignap

4. Til het scherm op.

Begin bij de onderkant en maak het scherm los, via de zijkanten naar boven werkend. Maak het scherm niet volledig los, want er zijn verscheidene bandkabels aan verbonden die je later nog nodig hebt.

iphone 5 scherm optillen

5. Verwijder de kabelbeugel van het voorpaneel.

Wanneer je het voorpaneel los genoeg hebt om het zo’n 90 graden van de achterkant af te kunnen tillen, kun je de kabelbeugel losmaken van het moederbord, bij de bovenkant van het apparaat. Kijk rechts van de batterij, waar een klein metalen paneel vast wordt gehouden door drie Phillips schroeven. Verwijder de schroeven.

iphone 5 verwijder bescherming

6. Ontkoppel de bandkabels.

Wanneer je het metalen paneel verwijderd hebt, kun je je plastic openingsgereedschap gebruiken om de drie kabels van het voorpaneel te verwijderen (de kabel voor de frontcamera, de digitizer-kabel en de LCD-kabel). Je kunt de voorkant nu volledig loshalen van het achter paneel.

iphone 5 verwijder kabels

7. Verwijder de earpiece speaker.

Nu moet je de componenten van je bestaande scherm verwijderen die je nog nodig hebt, te beginnen met de earpiece speaker. Die is bevestigd met twee Phillips schroeven. Het is redelijk duidelijk waar hij zit, je kent de locatie immers al. Verwijder de beugel en vervolgens de speaker van je telefoon.

iphone 5 earpiece speaker

8. Verwijder de frontcamera.

Gebruik vervolgens je plastic openingsgereedschap om de frontcamera-kabel uit het display te halen. Je zult misschien wat moeten wrikken. Wanneer je de kabel eruit hebt gehaald, kun je ook de camera verwijderen.

iphone 5 verwijder front-facing camera

9. Verwijder de microfoon aan de achterkant.

Verwijder nu de microfoonmontage aan de achterkant. Hiervoor hoef je niets meer los te schroeven; je zou het onderdeel er gewoon uit moeten kunnen tillen.

iphone 5 front-facing en rear microphone

10. Verwijder de home-knop.

Tenslotte zul je de home-knop moeten verwijderen, te beginnen met de beugels die hem op zijn plaats houden. Hiervoor moet je twee Phillips schroeven losmaken. Wanneer de beugel is weggehaald, kun je met het plastic hulpmiddel de hoek van de kabel loswrikken van de rest van het display.

Dit is belangrijk: begin onder het contactpunt aan de rechterkant en werk naar links. Door van links naar rechts te gaan kun je de bandkabel scheuren. Wanneer je klaar bent met het verwijderen van de kabel, kun je de home-knop loshalen van de rest van het paneel.

iphone 5 verwijder home button

11. Zet alles weer in elkaar met het nieuwe display.

Je hebt je gebarsten voorkant nu volledig losgemaakt van de componenten die je nodig hebt om je telefoon weer in elkaar te zetten. Daarmee ben je echter pas halverwege. Nu is het tijd om de boel weer in elkaar te zetten.
Werk in de tegenovergestelde volgorde: bevestig de home-knop, frontcamera, speaker en andere componenten aan het nieuwe display, en maak het voorpaneel dan vast aan de rest van het apparaat.
Gefeliciteerd, je hebt nu een zo goed als nieuw apparaat dat je zelf gerepareerd hebt!

iphone 5 Gefeliciteerd